<< Obvestila

Praznujemo svetovni dan Zemlje

20. 4. 2020

Svetovni dan Zemlje, 22. april, letos praznuje 50 let. Na ta dan leta 1970 je na milijone ljudi odšlo na ulice in začelo protestirati proti takrat 150-letnemu vplivu industrijskega razvoja na naš planet.

Prizadevanja za ohranjanje planeta in naravnih virov so po 50 letih še aktualnejša, zato so podnebni ukrepi glavna tema letošnjega dneva Zemlje. Nekaj novejših podatkov o izpustih toplogrednih plinov je zbral Statistični urad RS.

Ob svetovnem dnevu Zemlje vas vabimo, da si do 24. 4. 2020 ogledate dokumentarni film Žejni svet.

Naj vas prepriča predstavitev filma izpod peresa Lare Krampač, 3. g:
Žejni svet, dokumentarni film producenta Yanna Arthus-Bertranda in režiserjev Thierrya Piantanide in Baptista Rouget-Luchairesa, govori o enem naših najdragocenejših naravnih virov – vodi. S slikovitimi zračnimi posnetki številnih jezer, rek in mokrišč prikaže raznolikost vodnih virov našega sveta, obenem pa nas opomni na manj kot odstotek vode na Zemlji, primerne za pitje.
Film se začne s predstavitvijo krute bitke za vodo na severu Kenije, nadaljuje pa s presunljivimi zgodbami soočanja s tem izzivom za preživetje iz več kot 20 držav. Zbliža nas z različnimi osebami in njihovo vsakdanjo resničnostjo pridobivanja in prečiščevanja vode, po drugi strani pa našo pozornost pritegne tudi s pretresljivimi zgodbami onesnaževanja vode in njene neracionalne porabe v različnih panogah in delih sveta.
Film odpira oči in vzbuja občutke odgovornosti pri porabi tega dragocenega vira, predvsem pa spodbuja k razmisleku o perečem izzivu dostopa do čiste pitne vode v prihodnosti.