<< Novice

Aleš Poljanšek – dobitnik Krkine nagrade za raziskovalno nalogo

7. 9. 2020

Aleš Poljanšek, 4. f, je v lanskem šolskem letu na regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije v Ljubljani (ZOTKS) zagovarjal raziskovalno nalogo Zelena ekstrakcija čebulnih listov za podaljšanje obstojnosti oljčnega olja. Naloga je bila skupaj z zagovorom ocenjena z odliko.

Aleš je raziskovalno delo ob podpori zunanjih mentorjev opravljal na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Iz odpadnih čebulnih listov (luskolistov) je z ultrazvokom in uporabo 70-odstotnega alkohola ekstrahiral antioksidante (med njimi pretežno kvercetin), ki so podaljšali obstojnost oljčnemu olju za štiri mesece, ne da bi se pri tem spremenile senzorične lastnosti olja. Dodana vrednost naloge je, da lahko odpadne liste čebule koristno uporabimo in prispevamo k ekonomiki proizvodnje pridelkov in živil na eni strani ter trajnostnemu razvoju na drugi.

Uporabno vrednost raziskovalne naloge so prepoznali tudi v tovarni zdravil Krka v Novem mestu, kjer so Aleševo nalogo nagradili. Podelitev prestižnih Krkinih nagrad bo potekala virtualno v petek, 18. 9. 2020, ob 9. uri. Slavnostni dogodek s podelitvijo nagrad najboljšim dijakom raziskovalcem bo možno spremljati videokonferenčno s povezavo na dogodek, ki bo objavljena dva dni pred dogodkom.

Aleš, iskrene čestitke za tvoj dosežek!

Šolska mentorica: mag. Nika Cebin, prof. kemije