<< Novice

Ocena filma Razbijalka sistema

23. 11. 2020

Razbijalka sistema odlično prikazuje, na kakšne skrajne načine lahko otrok kliče na pomoč s svojim obnašanjem, če ni deležen pravilne vzgoje in občutka varnosti, ki bi jo s strani staršev obvezno moral dobiti.

Film nemških ustvarjalcev govori o devetletni deklici Benni, ki zaradi svoje energije in nezmožnosti nadziranja jeze neprestano menja rejniške domove. Zaradi nevzdržnih razmer doma (npr. zapiranja v omaro, tiščanja plenic v obraz, pomanjkanja hrane, nasilja …) je Benni polna jeze, ki jo prenaša na vse okoli sebe. Mama je ni bila sposobna kontrolirati, zato jo je predala mladinskemu centru, kar je na Benni vplivalo še slabše, saj ob sebi ni imela edine osebe, ki si jo je želela – mame.
Na žalost nihče od »pedagoško usposobljenih« odraslih ni predpostavil, da problem izvira od doma in da so Bennijini izpadi posledica le-teh, vendar so namesto tega vsi problem iskali v njej. Ukrepali so na neprimerne načine, recimo s prepogosto menjavo mladinskih domov, nepotrpežljivostjo in nerazumevanjem njenih želja, nepotrebnimi zdravniški pregledi, iskanjem možganskih napak in predpisovanjem zdravil, ki so poskusna in niso primerna niti za odrasle, kaj šele za 9-letnico. To je seveda vodilo v še večje probleme.
Vse težave je opazil njen šolski spremljevalec Micha, ki ji je edini bil pripravljen prisluhniti in ponuditi varnost, ki jo vsak otrok potrebuje. To žal ni dolgo trajalo, saj se je Benni nanj preveč navezala, kar je bilo škodljivo za Michovo družino in novorojenca, ki mu je Benni predstavljala nevarnost. Čeprav se je Bennijino obnašanje in obvladovanje jeze precej umirilo z Michovo prisotnostjo, vseeno ni bilo primerno za katerikoli mladinski dom ali rejniško družino. Zaradi tega je bila Benni poslana v Afriko, v program za »razbijalce sistema«.
Čeprav je zgodba Benni zaradi vseh verbalno in fizično nasilnih prizorov tragična, je po mojem mnenju poučna, saj opozarja na pomanjkljivosti mladinskih ustanov, pedagoških delavcev in neprimerno vzgojo staršev z nekoliko drugačnih vidikov.
Obenem pa se mi film na trenutke zdi celo zabaven zaradi mnogih prizorov, v katerih Benni preprosto živi in uživa življenje brez oziranja na posledice in mnenja ostalih.
Film mi je bil zelo všeč in me je pozitivno presenetil, tako da bom ogled gotovo priporočila tudi svojim domačim in prijateljem. 
K ogledu filma Razbijalka sistema vabim vse, tako mladino kot odrasle, tudi delavce na področju pedagogike. 
Ogledala sem si ga v spletnem arhivu RTV Slovenija. Brezplačen ogled je možen še nekaj dni.

Nika Gabrijel, 4. c 

Vir fotografije