<< Novice

Tadej Golob na 36. Slovenskem knjižnem sejmu – vrnitev po nesreči

28. 11. 2020

Tadej Golob, pisatelj, novinar in ljubiteljski plezalec, se je letos jeseni hudo poškodoval pri sestopu z vrha Loške stene. V torek, 24. novembra, je gostoval na 36. Slovenskem knjižnem sejmu, ki letos poteka na spletu.

Priljubljeni pisatelj je v nesreči utrpel številne poškodbe vratnih vretenc, stegnenice, medenice kot tudi možganske krvavitve. Pa vendar si je po mesecu in pol opomogel ter dokončal rokopis nove kriminalke. Tako je nastala njegova nova knjiga z naslovom Virus, ki je odziv na dogajanje v času koronavirusa. V njej je iskal povezave med širjenjem virusa, ki nam sedaj onemogoča normalno življenje, in kriminalnimi dejanji. Povedal je, da se mu kriminalka zdi »čistokrvna«, saj vanjo ne vpleta trenutnega družbenega in političnega dogajanja. V kratkem bo izšla še njegova sedma biografija, tokrat poslovneža in lobista Boža Dimnika.
Pozimi je bila na RTV Slovenija predvajana kriminalka Jezero, ki je nastala po Globovem istoimenskem kriminalnem romanu s Tarasom Birso v ospredju. Ker je dosegla veliko število gledalcev, že načrtujejo nadaljevanje snemanja serije.
Čeprav se je Tadej Golob v Sloveniji zelo uveljavil in njegove knjige najdemo že na vsaki knjižni polici, si je sam nekoč postavil merilo, da bo uspešen takrat, ko bo mogoče njegove knjige kupiti na frankfurtskem letališču. Pri uresničevanju te želje pa je spoznal, da si je morda postavil previsok cilj. Meni, da je Slovenija premalo prepoznavna, zato je hitro izpodrinjena s strani vplivnejših držav. Le v primeru, da bi se knjiga uveljavila pri pomembni tuji založbi, bi Slovenija lahko prodrla na tuji knjižni trg. Mu je pa na tuje tržišče uspelo v manjši meri prodreti z biografijo Petra Čeferina, ki je bila prevedena v angleščino in je med tujimi funkcionarji zelo priljubljeno branje.

Poročilo o dogodku na 36. Slovenskem knjižnem sejmu je za ledince pripravila Maša Kalan iz 3. A. Na spletu si je še zmeraj mogoče ogledati posnetek pogovora s pisateljem.

Slovenski knjižni sejem bo potekal do nedelje, 29. novembra, do polnoči. Vabljeni!