<< Novice

Pižama spomnil na stripa Calvin & Hobbes ter Hilda

15. 12. 2020

Boštjan Gorenc - Pižama, prevajalec stripov Calvin & Hobbes in Hilda, ima eksploziven in očarljiv značaj. Pri njem sta mi še posebej všeč njegov entuziazem do vsega, česar se loti, in jasen ter duhovit način izražanja.

Njegova obrazna mimika in ton glasu posameznika posrkata v zgodbo in gledalcu nudita doživeto izkušnjo. Prav zato sem si želela na minulem 36. Slovenskem knjižnem sejmu ogledati pogovor s tem avtorjem.
Strip Calvin & Hobbes opisuje prigode šestletnega Calvina, ki ga, vsaj v njegovi domišljiji, spremlja prijatelj tiger. Tiger je plišasta igrača, a je v stripu predstavljen kot živ lik, ki Calvinu pomaga, svetuje in ga spodbuja k najrazličnejšim dejanjem, predvsem lumparijam. V slovenščino je bilo do zdaj prevedenih kar devet knjig, nekaj jih je celo prejelo priznanje zlata hruška. Brez daljšega premlevanja lahko zatrdim, da se izplača pokukati v katerega v seriji, saj so ti stripi eni izmed najbolj priljubljenih na svetu!
Pižama priporoča tudi strip Hilda, poimenovan po pustolovski deklici, ki z mamo živi daleč na severu v precej samotnem kraju. Svet, v katerem živi, je drugačen od našega, poln nenavadnih bitij, kot so troli in velikani, s katerimi se je ni strah spopasti. V primerjavi s Calvinom, ki je zelo navihan, malodane strahopeten in celo predrzen, je Hilda neustrašna raziskovalka, ki vse sprejema z velikim srcem in malo sarkazma.
Tisti, ki vam branje ni tako zabavno ali zanimivo, si lahko risanko o Hildi ogledate tudi na Netflixu. Stripa o Hildi še nisem brala, a Pižama je v meni zanetil iskro zanimanja in radovednosti, zato ga bom, ko bo možno, z veseljem vzela v roke.

Prispevek je v sklopu 36. Slovenskega knjižnega sejma za ledince pripravila Petra Džeroska iz 2. C.
Oglej si posnetek pogovora z avtorjem.