<< Novice

Počitnice in prazniki malo drugače

23. 12. 2020

Spadaš med tiste, ki jih ob misli na prihajajoče praznike stisne pri srcu in te vprašanje, kako boš preživel/-a praznike, navdaja z nemirom, morda celo z grozo? Naj te potolažim – nisi edini/-a. Praznični čas je lahko naporen in odpira nove stiske. Več o tem, kaj lahko storiš, da zmanjšaš te občutke, preberi v spodnjem članku.

Praznični čas lahko pride skupaj z nezaželenimi gosti, kot so stres, tesnoba in depresija. Med prazniki poteka res veliko aktivnosti, ki jim lahko rečemo kar zahteve, kot so kuhanje prazničnih obrokov, peka peciva, nakupovanje, čiščenje, obdarovanje, druženje z družino, prijatelji … Letos pa so prazniki prišli še z enim nezaželenim gostom, koronavirusom. Ob tem lahko občutite še dodaten stres zaradi omejitev druženja ali pa ste zaskrbljeni za svoje zdravje ali zdravje svojih bližnjih.

Z nekaj preprostimi nasveti lahko zmanjšate stres in tako boste uživali v počitnicah bolj, kot ste sprva mislili.

  1. Bodite realni. Ni nujno, da so počitnice popolne ali take, kot so bile lansko leto. Čeprav so letos vaši počitniški načrti videti drugače, lahko poiščete nove načine za praznovanje ali pa se vrnete k aktivnostim, ki ste jih počeli kot otroci, na primer k družabnim igram, peki piškotov, risanju in ustvarjanju iz gline, plastelina, petju … Če ste ob njih v otroštvu občutili veselje in toplino, se lahko ti občutki ponovno vrnejo. Bodite odprti.
  2. Poskusite sprejeti družinske člane in prijatelje takšne, kot so, tudi če ne izpolnjujejo vseh vaših pričakovanj. Bodite razumevajoči, če se drugi razburjajo, ko gre kaj narobe. Tudi oni lahko doživljajo počitniški stres, tesnobo in depresijo.
  3. Sprejmite in priznajte svoja čustva. Če ne morete biti s prijatelji, se zavedajte, da je normalno čutiti žalost in jezo. Dovolite si občutiti in izraziti svoja čustva. Ne morete se prisiliti, da bi bili srečni samo zato, ker so prazniki.
  4. Če se počutite osamljene, vam lahko pomaga pogovor s prijateljem ali družinskim članom o vaših težavah. Za te namene so odprti tudi telefoni za mladostnike v stiski.
  5. Naučite se reči ne. Če rečete da, ko bi morali reči ne, se lahko počutite nezadovoljne in preobremenjene. Družina in prijatelji bodo razumeli, če ne morete sodelovati pri vseh projektih ali dejavnostih. Če družinski dejavnosti ni mogoče reči ne, poskusite s svojega dnevnega reda odstraniti nekaj drugega, da pridobite čas. Bodite asertivni.
  6. Ne opustite zdravih navad ali pa oblikujte nove. Pretiravanje s sladkarijami ali drugo hrano samo poveča stres in zbudi krivdo. Jejte zdrave obroke. Veliko spite.
  7. V svoj vsakdan vključite redno telesno aktivnost. Poskusite z vajami dihanja, bodite čuječi. Izogibajte se kajenja, alkohola in drog. Zavedajte se, da tudi družabna omrežja in ostale vsebine zvišujejo stres, sploh s prikazovanjem »idealnega« življenja. Prilagodite čas, ki ga preživite na družabnih omrežjih. Še bolje, izberite si dan brez njih!

    Naj počitnice ne postanejo nekaj, česar se bojite in vas spravlja v slabo voljo. Naučite se prepoznavati sprožilce, kot so socialni pritiski ali osebne zahteve, da se boste lahko soočali z njimi in jih ublažili ali preprečili. Načrtujte dneve s pomočjo zgornjih nasvetov in z nekaj pozitivnega razmišljanja lahko v prazničnem času najdete mir in veselje.

Lidija Srša, šolska psihologinja