<< Novice

Pogovor s Ferijem Lainščkom

8. 12. 2021

"Moje pisanje je povezano s temeljno radovednostjo. Še zmeraj sem namreč radoveden. Čudim se temu svetu in ga skušam razumeti," je rekel pisatelj in pesnik, Prešernov nagrajenec, Feri Lainšček v pogovoru z dijaki v ponedeljek, 6. 12. 2021, na Gimnaziji Ledina.

Odličen pogovor z njim so pripravili Maruša Tomaževič, Ajša Jakoš Vasle in Anej Zaletelj iz 2. e. Pogovor se je sukal o Lainščkovem romanu Kurji pastir, ki ga letos berejo tekmovalci za Cankarjevo priznanje v 1. in 2. letniku, ter o njegovem literarnem ustvarjanju. Roman Kurji pastir je prvi roman od treh o njegovem življenju in življenju njegove družine.

Pisatelj je pojasnil, da se je v spomine iz zgodnjega otroštva potopil z uporabo posebne meditacijske metode, imenovane metoda aktivne imaginacije, ki jo je razvil psiholog Carl Gustav Jung. To je bil dolg proces, ki mu je odkril spomine, skrite globoko v podzavesti. Sprva sploh ni nameraval napisati trilogije, a po nekaj mesecih pisanja se je zavedel, da ima napisanih že 150 strani, v romanu pa je star šele nekaj dni. Pri pisanju se mu zdi najpomembnejša radovednost. Prepričan je, da stvari, ki ne vzbudijo radovednosti v njem, tudi ne bodo zanimale bralcev.

Obisk Ferija Lainščka je del projekta Berideli! založbe Beletrina, s katerim spodbujajo bralno kulturo in ustvarjalnost dijakinj in dijakov. Za roman Kurji pastir so dijaki in dijakinje iz 1. c izdelali naslovnice v tehniki asemblaž, Lian Klančnik Povirk iz 3. c pa je dokumentirala nastanek svoje naslovne ilustracije od skice do končne digitalne risbe.