<< Novice

Ledinci na mednarodnem raziskovalnem taboru Globe

16. 8. 2022

Med 30. 7. in 6. 8. 2022 smo se dijaki Gimnazije Ledina in Gimnazije Jožeta Plečnika udeležili mednarodnega raziskovalnega tabora Globe v Estoniji. To je mednarodni program za opazovanje Zemlje, ki poteka pod okriljem ameriške agencije Nasa. Združuje učence, učitelje in znanstvenike s skupnim poslanstvom: Spodbujati poučevanje in učenje o znanosti, izboljševati okoljsko pismenost in varovanje okolja ter spodbujati znanstvena odkritja.
Ledinsko posadko smo zastopali Zala Jenko, Maša Šijanec, Aljaž Starič, Julija Zver, vsi na pragu 3. letnika, ter mentorici Betka Burger in Nika Cebin.

Tabor je potekal v obalni vasici Käsmu, ki je del nacionalnega parka Lahemaa, udeležilo pa se ga je več kot 200 mladih in njihovih mentorjev iz Češke, Estonije, Irske, Latvije, Nemčije, Slovenije, Ukrajine in ZDA.
Na taboru v Eesti (to je uradno ime Estonije) smo se naučili veliko novega, stkali nova poznanstva in pridobili številne izkušnje na področju znanstvenih pristopov in raziskovanja. Skratka: prijetno smo združili s koristnim in pri tem uživali. Bilo je doživeto in nepozabno!

Nedelja, 31. 7. 2022
V hotel smo prišli pozno v soboto zvečer, v zgodnjem nedeljskem jutru pa smo se s trajektom odpravili čez Baltsko morje do glavnega mesta Finske, Helsinkov. Sprehodili smo se po mestu in si ogledali številne znamenitosti. Med drugimi slavno helsinško luteransko katedralo in Senatni trg pred njo. Čez most smo se podali do otočka, kjer smo obiskali ortodoksno katedralo Uspenski, zgrajeno po ruskem zgledu. Geografske značilnosti Finske, njeno zgodovino, kulturo, jezik in odličen izobraževalni ter zdravstveni sistem nam je v skoraj treh urah potepanja po Helsinkih predstavil finski študent matematike.

Ponedeljek, 1. 8. 2022
Ta dan je bil namenjen raziskovanju glavnega mesta Estonije, Talina. Iz hotela smo se peš odpravili do starega dela mesta. Med hojo po tlakovanih ulicah smo opazovali stare stavbe in stolpe. Odpravili smo se do trga z mestno hišo, od koder smo pot nadaljevali do pravoslavne katedrale Aleksandra Nevskega. Povzpeli smo se na manjši grič, od koder se nam je odprl razgled na celotno mesto. Srednjeveški utrip smo začutili s pomočjo lokalnega vodnika, ki je izvedel slikovit in doživet performance talinskih zgodb iz tedanjega časa.

Torek, 2. 8. 2022
Zjutraj smo se odpeljali do obalne vasice Käsmu na severu Estonije, ki je del nacionalnega parka Lahemaa. Tam je potekal tabor Globe, ki se ga je udeležilo več kot 200 mladih in njihovih mentorjev iz Češke, Estonije, Irske, Latvije, Nemčije, Slovenije, Ukrajine in ZDA. Po slavnostni otvoritvi – nagovorili so nas estonski predsednik, minister za izobraževanje in generalni direktor projekta Globe ter predstavniki Nase – smo se razdelili v skupine. S pomočjo družabnih iger smo najprej spoznali sovrstnike v svojih skupinah, pozneje pa se udeležili štirih delavnic o atmosferi, hidrosferi, biosferi in pedosferi. Naučili smo se različnih protokolov merjenja in pridobivanja podatkov na terenu. Na kulturnem večeru se je vsaka država predstavila z aktivnostmi in dobrotami. Mi smo postregli med, domač ajdov kruh z orehi, medenjake in več vrst potice in predstavili ples polke.

Sreda, 3. 8. 2022
Delovni dan smo pričeli s poslušanjem predstavitev projektov Globe, ki so jih izvajali mladi v različnih državah. Dijaka Gimnazije Jožeta Plečnika sta predstavila projekt, pri katerem so opazovali rast lipe skozi leto. Popoldne smo v delavnicah uporabili prejšnji dan pridobljeno znanje. V skupinah smo se odpravili na teren in merili različne dejavnike v okolici tabora ter podatke vpisovali v program Globe Observer, do katerega imajo dostop tudi znanstveniki. Večerne ure, ki so bile bolj podobne dnevu, smo nekateri izkoristili za obisk morskega muzeja.

Četrtek, 4. 8. 2022
Tretji dan tabora smo se lotili analize in obdelave podatkov ter priprave predstavitve terenske odprave prejšnjega dne. V skupini smo si razdelili delo. Nekateri so pripravljali predstavitev, drugi urejali podatke, tretji pa pripravljali dramsko igro (tema je bila ekspedicija Globe v prihodnosti). Po kosilu smo poslušali predstavitvi Briana Campbella in Petra Falcona, znanstvenikov iz Nase. Brian je govoril o zbiranju podatkov s sateliti in povedal, zakaj je projekt Globe pomemben za Naso, Peter pa je predstavil podnebne spremembe in njihov vpliv na okolje. Prosti čas smo izkoristili za testiranje in pripravo predstavitev raziskovalnih nalog, poleg tega pa smo se preizkusili tudi v dramski igri. Sledile so igre, ki so zahtevale znanje matematike, kemije, fizike, biologije in pridobljene terenske spretnosti ter veščine.
V prvi igri smo morali izračunati ploščino okna, dolžino vrvi, ki je bila ovita okoli dreves, in prostornino kamna nepravilne oblike. V drugi igri smo morali najti materiale iz narave, s katerimi smo napolnili rolico papirja, tako da bi skoznjo steklo čim manj vode. Tretja naloga je bila pantomima na temo Globe. Pri četrti igri nam je zelo koristilo znanje kemije, saj smo morali v naravi pripraviti najbolj bazično (pH višji od 7) in najbolj kislo (pH pod 7) raztopino. Pri zadnji igri pa smo dobili termometer, s katerim smo morali najti predmet z najvišjo in predmet z najnižjo temperaturo. Pri vseh igrah sta bila potrebna timski duh in iznajdljivost ekipe. Po večerji so bili na vrsti nastopi. Vsaka skupina je zaigrala svojo dramsko igro, kako si predstavlja Globe v določenem letu v prihodnosti. Nekatere predstave so bile optimistične, druge z bolj temačno zgodbo, tretje pa so opozarjale na zaščito in varovanje našega planeta. V nekaterih igrah je tabor Globe potekal v vesolju, v drugih pa na zelo spremenjeni Zemlji.
Ker na severu zelo pogosto uporabljajo savno, so nam organizatorji omogočili večerni obisk finske savne. Tudi nočnemu kopanju v morju se nismo izognili.

Petek, 5. 8. 2022
Zadnji dan po zajtrku je bil za ogrevanje na vrsti kviz Kahoot z vprašanji na temo pridobljenega znanja s tabora in poznavanja Estonije. Po kvizu so sledile predstavitve raziskovalnih nalog, ki smo jih v skupinah pripravili prejšnji dan. Predstavili smo hipoteze in ugotovitve. Na zaključku tabora smo se zahvalili vsem, ki so pomagali pri organizaciji in vodenju, vrhunec našega slovesa pa je bilo praznovanje s slastno torto. Konec dneva smo preživeli v Talinu.

Sobota, 6. 8. 2022
Sledil je le še srečen in varen let proti domu. In naši vtisi? Na taboru Globe smo se naučili veliko novega, stkali nova poznanstva in pridobili številne izkušnje na področju znanstvenih pristopov in raziskovanja. Skratka: prijetno smo združili s koristnim in pri tem uživali. Bilo je doživeto in nepozabno!