<< Obvestila

Haiku v tujem jeziku in slovenščini

4. 3. 2021

V okviru Kulturne pomladi vas vabimo, da napišete haiku v tujem jeziku ali slovenščini na temo pomlad 2021. Pomislite, kaj trenutno v življenju doživljate, kaj se dogaja v naravi … Svoj haiku z imenom in s priimkom do konca marca pošljite na haiku.ledina21@gmail.com. Najboljši haikuji bodo objavljeni na šolski spletni strani, Instagramu, Facebooku in oglasnih tablah v šoli.

Haiku je japonska pesniška oblika s sedemnajstimi zlogi. Prvi in tretji verz imata po pet zlogov, drugi sedem (5-7-5). Haiku je tradicionalno zgoščeno naslikal trenutek iz narave, ki se povezuje ali nanaša na človekova notranja občutja in misli ali pa se z njimi sklada. Prvi verz idealnega haikuja ponazarja osnovno podobo, ozračje, naznačitev čustva oziroma misli. Ta podoba se včasih logično, včasih presenetljivo dopolni z zadnjim verzom; v osrednjem, drugem, verzu pa je izraženo tisto, kar sproži oziroma privede do take dopolnitve.
Prizadevamo si, da so verzi dolžine 5-7-5 zlogov, vendar je v tujem jeziku to težko doseči, zato so tam možna odstopanja, a skupno število zlogov naj vseeno ne bi bilo večje od 21. Naslov pri haikuju ni potreben.
Pri pisanju haikuja si lahko pomagate z navodili.

Tomaž Šmid